DOKTORSKE I POSTDOKTORSKE STIPENDIJE „EUGEN IONESCU” ZA 2022. GODINU

Međunarodni poziv studentima i zainteresovanim kandidatima za prijavu za doktorske i postdoktorske stipendije za istraživače koji govore francuski

Poštovani studenti Univerziteta PIM,

Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini dostavila je obavještenje Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine kojim obavještava da je Univerzitetska agencija za frankofoniju iz Bukurešta (Agence Universitaire de la Francophonie, AUF) objavila međunarodni poziv za prijavu za program doktorskih i postdoktorskih stipendija „Eugen Jonesku (Eugen Ionescu)“ za 2022. godinu.

Program „Eugen Jonesku“ omogućava istraživačima iz zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) da koriste ove stipendije za tromjesečnu istraživačku mobilnost u jednoj od 33 visokoškolske ustanove u Rumuniji.

Program „Eugen Jonesku“ finansira Vlada Rumunije, preko rumunskog Ministarstva spoljnih poslova. Vlada Rumunije je 23. maja 2007. godine, nakon obaveze preuzete na Samitu frankofonije (Bukurešt, septembar 2006. godine), usvojila uredbu o stvaranju sistema doktorskih i postdoktorskih stipendija pod nazivom „Eugen Jonesku“. Ovaj program je namijenjen studentima doktorskih studija i stranim nastavnicima istraživačima koji žele da obave istraživačku praksu u visokoškolskim ustanovama u Rumuniji, članicama Univerzitetske agencije za frankofoniju u Rumuniji.

Mobilnost „Eugen Jonesku“ se odvija u okviru mreže ustanova članica AUF-a. Oni vode nastavnike i/ili istraživače koji govore francuski van njihove zemlje, omogućavajući im da unaprijede svoje vještine na univerzitetima članicama Univerzitetske agencije za frankofoniju.

U obavještenju se takođe navodi da je Rumunije aktivna članica Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) i regionalni centar frankofonije sa Univerzitetskom agencijom za frankofoniju (AUF) sa sjedištem u Bukureštu te je aktivno uključena u ispunjavanje ključnih ciljeva OIF, kao što su promocija francuskog jezika, unapređenja kulturne i jezičke raznolikosti i podržavanje obrazovanja i istraživanja.

Poziv za podnošenje prijava otvoren je do 11. marta 2022. godine, a prijave se podnose onlajn.

Detaljne informacije o ciljevima programa, načinu prijave i potrebnim dokumentima za prijavu dostupne su na https://www.auf.org/nouvalles/appels-a-candidatures/bourses-de-recherche-doctorale-et-postdoctorale-eugen-ionescu-appel-candidatures-2022/

eugen jonesku stipendije za 2022.

Leave a Reply