POZIV UNESCO-A ZA DOSTAVLJANJE NOMINACIJA ZA MEĐUNARODNU NAGRADU UNESCO/AL FOZAN

UNESCO je otvorio poziv za dostavljanje nominacija za međunarodnu nagradu UNESCO/Al Fozan za promociju mladih naučnika u području nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike

Međunarodna nagrada UNESCO/Al Fozan za promociju mladih naučnika u području nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) ima za cilj jačanje STEM istraživanja, STEM obrazovanja i međunarodne saradnje radi suočavanja s globalnim izazovima kojima se bave Ciljevi održivog razvoja (SDG). Nagradom se odaje priznanje dostignućima mladih ljudi koja doprinose društveno-ekonomskoj transformaciji i razvoju na globalnom nivou, a istodobno se povećava interesovanje mladih, posebno djevojaka i žena, za nauku kako bi se promovisala rodna ravnopravnost, naučna pismenost i izbor naučne karijere.

Počevši od 2022. nagrada će se dodjeljivati svake dvije godine petorici laureata iz pet geografskih regija UNESCO-a (Afrika, arapske države, Azija i Pacifik, Europa i Sjeverna Amerika i Latinska Amerika i Karibi).

Nagrada se dodjeljuje kandidatima koji su stekli priznanje za značajan doprinos: STEM istraživanju uključujući nove tehnologije ili STEM obrazovanju, širenju rezultata istraživanja, kao i kreativnosti i inovativnosti Međunarodnoj ili regionalnoj STEM saradnji. Kandidati moraju biti starosti manje od 40 godina u vrijeme isteka roka za prijavu.

Nominacije se dostavljaju putem online platforme https://apply.unescoalfozanprize.org/, a rok za dostavljanje kandidatura je 15.11.2022. godine.

Sve nominacije treba da sadrže pismo preporuke relevantnog univerziteta ili nadležnog ministarstva, na engleskom jeziku, u kojem su navedeni:

(a) osnovne informacije o kandidatu i opis njegovih postignuća,

(b) opis kandidatovog doprinosa ciijevima nagrade, te

(c) sažetak o radu, publikacijama i drugim relevantnim dokumentima.

UNESCO/Al Fozan 2022
Nominacije za nagradu UNSECO/Al Fozan 2022

Leave a Reply