STIPENDIJE I UČEŠĆE U MEĐUNARODNIM PROGRAMIMA, 2021/22.

POZIVI STUDENTIMA ZA PRIJAVU ZA STIPENDIJE U AKADEMSKOJ 2021/22. GODINI

Poštovani studenti,

Sekretarijat Ministarstva za civilne poslove BiH iz Sarajeva, poslao je informaciju o mogućnostima stipendiranja ili učešća u programima i projektima za studente BiH.

U prilogu su ponuđeni grantovi i stipendije.

Poziv Američke vlade za Fulbright Visiting Scholar program, 2022/2023 godina

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini otvorila je konkurs za dodjelu stipendije u okviru Fulbright Visiting Scholar programa za akademsku 2022/2023. godinu, a krajnji rok za podnošenje prijava je 10. januar 2022. godine.

Ovaj program akademske mobilnosti namijenjen je kandidatima koji posjeduju doktorsku diplomu, a u okviru istog će otputovati u SAD kako bi proveli istraživanje ili kako bi predavali na vodećim američkim univerzitetima u trajanju od tri do deset mjeseci, uz priliku da unaprijede svoj profesionalni i naučni rad, uspostave profesionalne kontakte i steknu međunarodno iskustvo.

Informacije o programu, uslovima za apliciranje i načinu apliciranja dostupni su putem linka: https://cies.org/non-us-scholars/fulbright-visiting-scholar-program

Dodatne informacije su dostupne i putem e-pošte: WhitneyKM@state.gov (u polju ‘Subject’, potrebno je navesti “2022-2023 Fulbright Visiting Scholar Program”).

Poziv za učešće u takmičenju „Aktivna omladina za održivi razvoj u CEI (Centralnoevropska inicijativa) i JJI (Jadransko-jonska inicijativa) regiji“

Stalni sekretarijat JJI objavio je drugi javni poziv za predstavljanje ideja i učešće u takmičenju “IMAGINE” u okviru projekta “Aktivna omladina za održivi razvoj u regijama Centralnoevropske inicijative i Jadransko-jonske inicijative“.

Cilj projekta, koji zajednički provode JJI i CEI, jeste stimulisanje aktivnog učešća omladine u regijama koje obuhvataju ove inicijative UN Agende 2030 za samoodrživi razvoj.

Pravo učešća imaju javne i privatne srednje škole iz zemalja članica navedenih inicijativa, a prijave se mogu dostaviti od 14. do 28. februara 2022. godine. Tri škole sa najboljom idejom biće nagrađene sa studijskom posjetom sjedištu UN-a u Njujorku ili nekoj od UN agencija u Evropi, u vrijednosti od po 20.000 eura.

Dodatne informacije dostupne su na stranicama: https://www.aii-ps.org/ i https://wvvw.cei.int.

Grantovi kompanije Microsoft u oblasti vještačke inteligencije (AI) 2021

Microsoft dodjeljuje podršku projektima koji koriste Al za osnaživanje osoba s invaliditetom. Podržavaju se pojedinci ili timovi koji ne samo da svijet žele učiniti inkluzivnim, već su i dio zajednica kojima namjeravaju pomoći. Žele ulagati u ideje koje razvijaju osobe s invaliditetom ili ideje koje se razvijajaju s osobama s invaliditetom. Uz grantove u vrijednosti od 10.000 USD, 15.000 USD ili 20.000 USD (u zavisnosti od opsega projekta i potreba), ove podrške pokrivaju troškove u vezi prikupljanja ili označavanja podataka, razvoja modela ili drugih radova povezanih s inženjeringom. Pozivaju programere, nevladine organizacije, akademike, istraživače i inovatore da predstave svoj rad za osobe s invaliditetom.

Prihvatljivi su zahtjevi za bespovratna sredstva iz svih zemalja. Prijave se ocjenjuju prema sljedećim kriterijima:

• Relevantnost: Al i/ili mašinsko učenje ključni su za uspjeh projekta.

• Uticaj: Projekt podiže ishode obrazovanja i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

• Podaci: Vaš je tim otvoren za dijeljenje podataka za buduće inovacije u skladu s politikom privatnosti.

• Izvodivost: Projekt je ostvariv u roku od godinu dana. Ovo bi mogla biti faza 1 vašeg projekta, ali u svakom tromjesečju bi trebali biti dovršeni opipljivi rezultati koji se završavaju za 12 mjeseci.

• Kapacitet: Vaš tim bi trebao imati znanje i vještinu za realizaciju ideje ili biste trebali imati plan za partnerstvo s nekim ko može popuniti nedostatke.

• Održivost: Projekt ima prostora za rast nakon prve godine finansiranja.

• Mogućnost prezentacije: žele razgovarati o svemu što predložite. Projektni prijedlog trebao bi opisati određeni izazov pristupačnosti, predloženo tehničko rješenje i njegov potencijalni uticaj na osobe s invaliditetom.

Rok za prijavu je 17. decembar 2021. godine.

Više informacija možete pronaći na: http://www.mladiinfo.eu/2021/05/27/microsoft-artificial-intelligence-ai-for-accessibility-grants-2021/#ixzz6w6MvhrBu

Interes za međunarodnu razmjenu – Nacionalni univerzitet za nauku i tehnologiju (NUST), Islamska republika Pakistan

Ambasada Islamske republike Pakistan u Bosni i Hercegovini izrazila je interes pakistanskog Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (NUST), za unaprjeđenje saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, u pogledu razmjene kako studenata i akademskog osoblja.

U okviru razmjene nude se sljedeći programi:

  • Jednosemestralna razmjena studenata i osoblja na recipročnoj osnovi. NUST je spreman recipročno ponuditi stipendije za magistarske i doktorske programe diplomcima bosanskih univerziteta
  • Zajednički istraživački projekti sa bosanskim univerzitetima (NUST ima 350 laboratorija u svim svojim kampusima sa više od 34 savremenih laboratorija gdje studenti postdiplomci mogu da se bave istraživanjem)
  • Članovi fakulteta sa bosanskih univerziteta mogu doći u NUST u okviru programa razmjene u toku semestar ili na puni radni odnos.
  • NUST nudi prenoćište i smještaj uz adekvatnu naknadu za vrijeme boravka
Stipendije 2021/22

Leave a Reply