OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a NA UNIVERZITETU PIM

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a na Univerzitetu PIM, 1.12.2022.

Prvog decembra svake godine obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a tim povodom je 1.12.2022. u 13 časova u amfiteatru Univerziteta PIM, upriličeno predavanje prof. dr Antonije Verhaz – infektologa i načelnika Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS.

Doktorica Antonija Verhaz - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Prof. dr Antonija Vehaz, gost na Univerzitetu PIM – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Goste je pozdravila prof. dr Simonida Vilić, dekan Filozofskog fakulteta, a program je vodio Ognjen Todorović, PR menadžer Univerziteta.

Doktorica Verhaz je sjajnom naracijom potkrijepljenom dugogodišnjim iskustvom, studentima, učenicima i profesorima Univerziteta PIM i Srednjoškolskog centra “Ljubiša Mladenović”, pričala o značaju dana borbe protiv side, podizanju svijesti o pandemiji AIDS-a, te na konstruktivan način predočila važnost prevencije, prihvatanja oboljelih od strane društva i života sa ovom bolešću.

Profesorica Verhaz je istakla da je “važno podići svijest među populacijom o činjenici da se ovdje radi o jednoj virusnoj, hroničnoj infekciji koja se ne može izliječiti, ali se može dobro kontrolisati posebnom terapijom. Postoje brojni problemi kada je u pitanju ova bolest, a većina se odnosi na diskriminaciju, zato događaji poput ovog služe da se razbiju stigme i predrasude.”

Ova priča je motivisala i studente studijskog programa Psihologija sa Filozofskog fakulteta Univerziteta PIM koji su nakon predavanja podijelili svoje utiske.

Sofija Pačariz smatra da je predavanje bilo izuzetno važno i od velike koristi mladim generacijama zbog povećanja svijesti o HIV-u, dok Kenan Vukalić smatra da je neophodno raditi na povećanju svijesti svih članova društva o ovom problemu.

Njihove izjave možete poslušati na narednim linkovima:

Prof. Verhaz

Sofija Pačariz

Kenan Vukalić

Ovim događajem Univerzitet PIM dao je svoj doprinos i podršku oboljelima od AIDS-a. Zahvaljujemo se našoj gošći i svima koji su prisutvovali ovom predavanju.

Na kraju, želimo zahvaliti Uno radiju na medijskoj podršci događaju.

Leave a Reply