Poštovani studenti,

Dobro došli na Fakultet računarskih nauka. Učinili ste dobar izbor i to u dva domena. Dobro ste izabrali struku i dobro ste izabrali školu. Struka u koju stupate danas je popularna, važna i tražena, ali to nisu razlozi za suštinsko zadovoljstvo izborom. Radi se o nečemu mnogo većem – radi se o stupanju u redove inženjerskog staleža, drevnog društva stvaralaca koji poznajući principe nauke menjaju i napređuju struku, unapređuju ljudski život, olakšavaju svakodnevne i manje svakodnevne poslove, pronalaze rešenja u disciplinama od astronomije, biologije, ekonomije i elektrotehnike pa sve do medicine, menadžemta i šumarstva. Nema discipline ni područje gde inženjeri ne daju svoj ključni doprinos. Današnja medicina jednako je inženjerska disciplina koliko i biološka, da damo samo jedan i svima blizak primer. Inženjeri su stvaraoci. Najveća radost inženjera je radost stvaranja. Taj osećaj i takvo saznanje, ostvarena dela u karijeri, trag koji ostaje u vremenu – to je stvarni razlog zadovoljstva izborom.

Prvi korak na ovom putu jeste izbor fakulteta. Došli ste u školu koja će vas opremiti potrebnim sredstvima-znanjem, veštinama, sposobnostima, informacijama, tehnikama, procesima, algoritmima-ali vas neće staviti u kalup i neće vam dati recept koji neizostavno mora da se prati. Jer, fakultet je isto tako mesto susreta, kontakta, razmene, interakcije i samospoznaje. Saznaćete ko ste, čemu težite, koji su vam lični ciljevi, šta vam je važno, a šta nije. I sklopiće se slika. Krenućete na inženjerski put, stvaraćete svoje snove. Na dobrom ste mestu, u dobrim ste rukama. Sa dobrim ste ljudima.

I još nešto. Naravno da je fakultet mesto gde se stiče znanje. Ali, shvatićete da postoji nešto važnije čak i od znanja. A to je učenje.

 Baš učenje. Znanje je rezultat, cilj, kraj jednog puta. Učenje je proces, učenje je sam put kojim idemo, sa svim preprekama i iznenađenjima. Učenje je moguće jedino među ljudima i sa ljudima. Učenje je deljenje. Učenje je ljubav. Učenje je moguće bez bogatstva, bez predrasuda, bez klasa i rasa, bez tegova prošlosti. Svako ima sposobnost učenja. Svako može da odluči: želim da učim. Učenje je, jednim delom i veština promene. Učenjem postajemo bolji.

Znanje je, kako bi to možda rekao jedan veliki pisac, tek slatki talog iskustva, ono malo, ali vredno, što ostane posle neponovljive avanture učenja. Avanture koja tek počinje.

Prof. dr Velimir Dedić
dekan Fakulteta računarskih nauka